19. října 2007

Konec cedulkových autobusů Karosa v Pardubicích
LC - 22:08 | [Kategorie: Aktuality] | odkaz

Když jsme s kolegou PB minulou středu (10. října) fotili přes plot vozovny dva vyřazené autobusy Karosa B 731, ještě ani jeden z nás netušil, že jsme jedni z posledních, kdo tyhle vozy v Pardubicích viděl. Podle informací kolegy Petráska odjely všechny zbývající cedulkové autobusy hned druhý den za svým novým majitelem. Z ulic města a ze dvora vozovny zmizely definitivně autobusy typu, který se zde vyskytoval nepřetržitě 25 let, celých 25 let jste zde mohli narazit na Karosy, které už tu teď uvidíte pouze ve velice malém množství ve zmodernizované podobě. V letech 1992 - 1995 (po vyřazení ŠM 11 a odprodeji kloubových Ikarusů) to byly jediné autobusy, které zde bylo možné potkat. Já sám jsem po Pardubicích jiným autobusem než cedulkovou Karosou do svých pěti let nejel, ale ani poté nebylo vůbec těžké na tyto autobusy v běžném provozu narazit. Až do roku 2003 zde tyto autobusy dominovaly a jezdily bez problémů, až dodávka posledních Citybusů v letech 2004 a 2005 téměř definitivně ukončila jejich pravidelný provoz. Některé autobusy prožily vrchol své kariéry, když probíhala výluka v září 2005 krátce na linkách 2 a 13, a poté v roce 2006 velká výluka na linkách 7 a 11 a nakonec na lince 1.
Přiznávám, že s vyřazením těchto autobusů mizí z mého života jedna velká kapitola, autobusy, které mě provázely od narození až do teď, autobusy, kterých si běžní lidé nevšimnou, protože jsou to "staré šroty". Možná měli u některých autobusů pravdu, ale třeba na autobusy čísel 7, 50 a 104 se opravdu nedá zapomenout, všechny byly celkově v dobrém stavu a řidiči si je také většinou chválili.
Dovolte mi, abych k tomuto příspěvku připojil všechny fotografie "ceduláků", které se kdy objevily na hlavní straně webu. Sice to bude pro lidi s horším připojením k internetu trochu namáhavé, ale tyhle autobusy si to určitě zaslouží. Několik fotografií autobusů Karosa B 731 a B 732 přidám ještě později, až vše roztřídím a upravím.
Doufám, že budou tyto autobusy i novému majiteli sloužit stejně spolehlivě, jako tomu bylo po celá ta léta tady v Pardubicích.

Předcházející příspěvek: Štafetová linka 51
Další příspěvek: Nová reklama na a-170

Kategorie

Archiv